Supèr: ‘burenruzie is bijzonder, maar Kamper derby in hoofdklasse is ongeëvenaard’

Redactie: Mark de Rooij

De burenruzies tussen Zwolsche Boys en ZAC leefden enorm op supportersniveau, maar de Kamper derby tussen DOS en Go Ahead in de hoofdklasse, dat was andere koek. Het waren de krenten in de pap in de amateurvoetballoopbaan van Zwolsche Boys-aanvoerder Roy Supèr, die op 33-jarige leeftijd afscheid neemt van prestatief voetbal.

Het is de laatste week van de overschrijvingen in het amateurvoetbal en de laatste week dat Zwolsche Boys nog met de selectie van 19/20 traint. Misschien wel typerend voor zijn zes seizoenen bij de groenwitten is het feit dat Supèr die laatste training moet laten schieten. Twee dagen eerder schiet zijn kuit vol na een kwartiertje hardlopen. “Ik ben er even geweest”, zegt Supèr over die laatste training. “De bedoeling was om nog even mee te doen, maar dat zat er niet in. Heel apart om zo afscheid te nemen. Raar dat een seizoen zo eindigt.”

De pijn in zijn rug beperkte Supèr al jarenlang om een volledig trainingsprogramma te draaien, maar dat is niet de reden dat de aanvoerder van Zwolsche Boys nu afscheid neemt. “Ik had al voor het seizoen gezegd dat dit mijn laatste was”, zegt Supèr, vader van een dochter van twee jaar. “Zij gaat doordeweeks al vaak naar opa en oma of naar de opvang. Dan moet het niet zo zijn dat ze ook elke zaterdag nog ergens naar toe moet (omdat mijn vriendin dan vaak al moet werken). Ik vind het heel jammer hoor, want ik doe er veel aan om fit te blijven. En ik denk dat me dat ook nog wel een seizoen of twee was gelukt”, aldus Supèr, die samen met de eveneens gestopte Yavuz Özdemir in het vierde van Zwolsche Boys gaat voetballen. Een elftal dat met ook nog de bij Berkum gestopte Jordi Lemmens (de zwager van Supèr) hoge ogen gaat gooien volgend seizoen.

‘Nieuwe vrienden’

Supèr maakte in de laatste fase van zijn carrière een transformatie door van (vleugel)aanvaller tot laatste man/spelverdeler en is tevens een echte man van groenwit geworden. “Een geweldige club. Niet de grootste club, maar iedereen kent elkaar en iedereen staat voor elkaar klaar. Echt een gezelligheidsvereniging. Ik heb hier ook nieuwe vrienden gemaakt, écht vrienden, en dat had ik niet verwacht toen ik hier kwam. Dat is wel iets moois wat ik eraan over heb gehouden.”

Terugval na winterstop

Ook typerend voor zijn tijd bij Zwolsche Boys: het verschil tussen voor en na de winterstop. “Tot de winterstop gaat het lekker en draaien we bovenin mee. Erna kakken we in, zijn we het kwijt. We denken er misschien wat te makkelijk over en zijn minder scherp. We hebben nog niet echt kunnen uitvinden waar dat aan ligt, want dit seizoen is het weer gebeurd.”

Het teleurstellende en rare laatste seizoen neemt niet weg dat Supèr met veel genoegdoening terugkijkt op zijn carrière, die hem voerde van SVI naar Go Ahead Kampen, Berkum, ROHDA Raalte en uiteindelijk Zwolsche Boys.

Drie momenten schieten er bij hem bovenuit: zijn doorbraak bij SVI, waar hij als A-junior in het eerste elftal kwam en scoorde in de finale van de nacompetitie voor promotie naar de tweede klasse (2005). De bekerwinst in district oost met Go Ahead Kampen (2009). En de promotie met Zwolsche Boys naar de derde klasse (2017).

‘Als je die maar wint’

De drie jaren bij Go Ahead Kampen waren zijn hoogtijdagen als voetballer. Supèr ging er vanuit in het tweede te moeten beginnen, als broekie overgekomen van SVI, maar stond al vrij snel in het eerste en kon meestal rekenen op een basisplaats. “Ik vond het retespannend, maar al snel stond ik in het eerste en ik heb daar drie heel mooie jaren gehad. Een heel mooie tijd, vooral die derby’s. Daar kwamen zoveel mensen op af. De belangen waren ook groot, in de hoofdklasse, toen het hoogste amateurniveau. Ja goh, dat waren wel hoogtepunten. Vooral mijn eerste derby, uit bij DOS. Supporters hadden het wekenlang alleen maar over die wedstrijd: ‘als je die maar wint’. Hadden ze daar in de nacht voor de wedstrijd een roodgele eend (auto) op het veld gezet van DOS. We wonnen volgens mij met 3-1 en ik speelde een heel goede wedstrijd.”

Wereldgoal tegen ZAC

Als het op derby’s aankomt is de burenruzie tussen ZAC en Zwolsche Boys, zei het op een gepaste afstand, een goede tweede op zijn rivaliteitenranglijst. “Die wedstrijd is ook bijzonder, maar dan vooral op supportersniveau.” Eén derby op het sportpark Jo van Marle steekt er voor hem bovenuit en het is niet moeilijk te raden welke dat is. Supèr maakte zich in het seizoen 2017/2018 onsterfelijk bij de supporters door met een geweldige volley van ruim dertig meter de winnende te maken (2-1) tegen de grote buurman. Het komt hem nog altijd goed van pas, als hij op zijn werk weer eens geconfronteerd wordt met overmoedige ZAC’ers. “Daar teer ik nog steeds op”, lacht Supèr.

 

Bron: De Swollenaer

 GEEN Competitie
tot nader bericht
00:00 uur

      

Zwolsche Boys 1

 GEEN Competitie
tot nader bericht
00:00 uur

     

Zwolsche Boys