Media aandacht voor De Derby: ZAC – Zwolsche Boys

Er wordt veel geschreven over de a.s. derby van Zuid. Een aantal van de leuke artikelen worden gemaakt door “De staantribune”.

 

De komende weken besteedt Staantribune met een online reeks aandacht aan derby’s in het amateurvoetbal. De eerste derby is aanstaande zaterdag (9 maart), 14.30 uur in Zwolle: ZAC – Zwolsche Boys, oftewel ‘de club van de elite versus de club van de arbeiders’. Opvallend: sinds 1996 delen de twee rivalen hetzelfde sportpark. Als je het sportpark oploopt sta je aan de rechterkant op het terrein van ZAC, maar vijf passen naar links sta je op het territorium van de Boys. Het derde artikel in aanloop naar deze derby: een portret van Zwolsche Boys, een club die in het verleden grote hoogten heeft bereikt, maar ook weer hard is gevallen.

Zwolsche Boys, ‘de club van de arbeiders’

Zwolle krijgt er in 1918 een nieuwe voetbalvereniging bij: Zwolsche Boys. Net als bij buurman en rivaal ZAC liggen de wortels van deze club op de Turfmarkt in Zwolle. De vereniging heet op dat moment nog niet Zwolsche Boys, maar Prinses Juliana. Eigenlijk wordt de verenging ook niet in 1918 opgericht, zoals in de boeken staat, maar een jaar eerder. In 1917 kwam jongeren, die later de grondleggers van de vereniging zouden worden, voor het eerst bij elkaar om een balletje te trappen. Een jaar later besluiten de kameraden om zich in te schrijven bij de Noord-Centrale Voetbalbond (NCVB). De naam wordt omgedoopt tot Zwolsche Boys, want binnen de NCVB voetbalt al een club die de naam van de prinses draagt…..lees verder

 GEEN Competitie
tot nader bericht
00:00 uur

      

Zwolsche Boys 1

 GEEN Competitie
tot nader bericht
00:00 uur

     

Zwolsche Boys